Wizyta Víta Jedlički w Polsce

13 kwietnia 2015 roku światowe media obiegła informacja o powstaniu nowego państwa na mapie Europy. Vít Jedlička, członek czeskiej konserwatywno-liberalnej partii Wolnych Obywateli, wbił flagę na terra nullius znajdującym się między Chorwacją i Serbią, ogłaszając jednocześnie powstanie nowego mikropaństwa – Wolnej Republiki Liberlandu. Idea państwa minimum, opartego na libertariańskich wartościach, które gwarantuje wpisana w konstytucję wolność ekonomiczna, znakomicie uzupełnia oficjalne motto Liberlandu: „Żyj i pozwól żyć”.

Minęło pół roku od powstania Liberlandu. Szum medialny dawno już opadł – duża część ludzi uznała Liberland za jeden wielki żart internetowy, większość natomiast po prostu o nim zapomniała. Mimo to, idea jest wciąż żywa. Vít Jedlička ciągle podróżuje po świecie otwierając nowe ambasady, grono aktywistów w Serbii usiłuje uzyskać swobodny dostęp do Liberlandu, natomiast prace nad konstytucją idą pełną parą. Jak więc po siedmiu miesiącach wyglądają perspektywy najmłodszego europejskiego państwa? Czy Liberland ma szansę zaistnieć? Przed jakimi wyzwaniami staje? Co trzeba zrobić żeby został powszechnie uznany? Jakie są długoterminowe plany młodej republiki?

Vít Jedlička pojawi się na trzech wykładach w Polsce: w Warszawie, w Poznaniu i we Wrocławiu, i postara odpowiedzieć się na nurtujące wszystkich pytania związane z powstanie i funkcjonowaniem Liberlandu.

Ogólnokrajowymi organizatorami całego wydarzenia są Stowarzyszenie Libertariańskie oraz Ambasada Wolnej Republiki Liberlandu. Ambasadę reprezentował będzie Karol Parkita, ambasador Liberlandu w Polsce, będący również członkiem Stowarzyszenia Libertariańskiego.

Wykład w Warszawie

W Warszawie przy organizacji wydarzenia pomagają: Jan M. Fijor, Kamil Cebulski oraz Libertarianie Warszawa, czyli nasza stołeczna filia SL. Wykład Víta Jedlički odbędzie się 19 listopada na uczelni ASBiRO.

Link do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1651070418481906/

Wykład w Poznaniu

20 listopada zapraszamy do Poznania. Współorganizatorami wykładu w Poznaniu są: Jakub Szwedo oraz pomagający mu przy tym Libertarianie Poznań, czyli poznański oddział naszego Stowarzyszenia. Jakub prowadzi również Fanpejdż Liberland Polska.

Link do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/553178544831719/

Wykład we Wrocławiu

Wrocław był pierwszym miastem do którego Vít Jedlička został zaproszony. 21 listopada odbędzie się Regionalna Konferencja organizowana przez European Students For Liberty – Polska. Wrocławski oddział SL Libertarianie Wrocław aktywnie będzie uczestniczyć przy organizacji wizyty prezydenta Liberlandu w tym mieście.

Link do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1656715864543159/

Organizatorzy

Z ramienia Stowarzyszenia Libertariańskiego wydarzenie organizują:

Członek Zarządu i przewodniczący poznańskiego Koła Stowarzyszenia: Robert Mielcarek – [email protected]

Lider Stowarzyszenia na Podbeskidziu i jednocześnie dziennikarz radia KonteStacja: Krzysztof Maczyński – [email protected]

Lider Stowarzyszenia w Kielcach i jednocześnie Ambasador Liberlandu w Polsce: Karol Parkita – [email protected]

Serdecznie zapraszamy!

2 komentarze

1. Reply
    Robert says

Jest jakaś relacja ze spotkania w Warszawie do przeczytania lub obejrzenia ?